top of page

Är du en tändare eller släckare?

Hallå därute i förskolorna! Nu är det verkligen dags att tända lamporna!


MÅNGA förskolor går runt i dunkla rum. Hela dagar eller stora delar av dagar spenderar små barn sina liv i halvmörker.


Personal strider om att ha tänt eller släckt.

Ofta vinner släckt för att det är mysigast i lärmiljön.


Uppfattningen är ofta att det är mysigt och mer inspirerande med punktbelysning MEN det innebär stora hälsorisker och jag känner att det faktiskt är dags att larma. Detta är vanligare än man kan tro.


En annan uppfattning är att barn blir lugnare av mörker. Och det är ju sant. Man blir sömning av mörker. Vakenhet och ljus hänger ihop. Men behandla för guds skull inte barn som undulater! Barn ska inte vara stilla. De ska inte hålla käften. De ska ha en hög kognitiv förmåga, vara vakna, energiska och pigga på lek och upptäckter. De ska ha en god dygnsrytm där balansen mellan klarvakenhet, vila och sömn är livsviktig. Och pedagoger ska inte heller vara slöa och trötta, ha ont i huvudet, sova dåligt, vara lättirriterade eller ha dålig uppmärksamhetsnivå! Tänd lyset! Och JA det betyder tänd lysrören! Lysrör kompenserar för dagsljus under årets mörkaste tid. Även modernare ljusplattor i tak gör det. Då ska de vara på Max. De får inte dimras ner alls.


Dagsljusbelysning har STOR effekt på sömn, dygnsrytm, humör, stress och inlärning. Finns hur mycket forskning som helst och även lagar och regler om detta. Skärpning!


Vi blir sjuka av mörker, riskerar psykisk ohälsa, sover dåligt och får dåligt humör och tappar fokus och uppmärksamhetsförmåga. Bara några exempel.


Läs mer:

Det finns hur mycket som helst att läsa om ljus på Arbetsmiljöverket. Det finns även en Gratis App som heter LJUS som de erbjuder. Den använder jag i lärmiljöpromenader.


Där kan man mäta ljuset i ett rum eller på en plats.


Sorry. Lysrör är inte så mysiga men nödvändiga. Snälla rädda våra barn från mörkret. Om inte vuxna bryr sig om sin arbetsmiljö så kan vi väl ändå tänka på barnen.


Många har ingen aning om hur vanligt det är med nedsläckta lokaler på förskolor. Att använda ljus för att skapa stämning vid särskilda stunder är mycket effektivt och fungerar som ett pedagogiskt (teatraliskt) redskap men det behöver användas mycket medvetet okt-april.


Sprid kunskap om dagsljusbelysning!


Ställ er frågan redan idag:

💡 Har ni tänt eller släckt? Och jag vill förtydliga att tänt menas: Tänt med lysrör 💡


Obs gamla lysrör är också en hälsorisk när de har osynligt flimmer, det kan också mätas. Ögat ser inte flimret men hjärnan känner det. Synligt flimmer är en annan sak och betyder ofta att lysröret snart tar slut.


Kombinera med att se till att utevistelsen sker under dagens ljusaste timmar!


Ha en fin ljus dag!


och "once you know, you cannot unknow"


534 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page